Biblioteca Colegiului Richard Wurmbrand se poate mandri cu:

1. O colecţie care depăşeste 6.500 de volume cu un fond important de carte în limba engleza şi franceză; cărţi de ficţiune şi nonficţiune, dicţionare şi enciclopedii, atlase, materiale pentru studiul limbilor străine.

2.Accesul liber al cititorilor la raft;

3. Program de bibliotecă propriu care include catalagul electronic al cărţilor şi cititorilor;

4. Caracterul semi-public, deschis (pot împrumuta cărţi nu doar elevii şi profesorii şcolii, dar şi  absolvenţii CRW, profesorii care au predat în trecut în cadrul şcolii, precum şi părinţii elevilor);

5. Organizarea, împreună cu catedra de Limba şi Comunicare, a Clubului de Lectură la care participă elevii de gimnaziu şi liceu

6. O achiziţie recentă şi importantă de carte şi material didactic (peste 1000 de titluri)

7. Propriul site de prezentare al bibliotecii şi activităţilor derulate în cadrul acesteia, după cum şi a opiniilor cititorilor despre lecturile proprii:

Cititor CRW „Parte de carte”

http://cititorcrw.webs.com

 

Pentru rezervari, solicitari si alte informatii legate de biblioteca:

Biblioteca Colegiului Richard Wurmbrand  Iasi, Str. Smardan nr.13 Etaj 1

Program cu publicul: Luni – Vineri intre orele 08:00-16:00

Bibliotecar Victor GOTINJAN

Tel: 0743/475.990    E-mail: cumpanaveche@yahoo.com

Recomandarile lunii decembrie 2011

Pentru clasele I-IV

Mircea Cartarescu, Enciclopedia Zmeilor

 Ilustrată din abundenţă cu desene dupa natură ieşite din pana inspirată a lui Tudor Banuş, Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu aduce pentru prima dată la lumină o lume întreagă ce părea pierdută pentru totdeauna. Urme ale mitologiei zmeilor există, e drept, în folclorul românesc, dar, cum s-a remarcat de mult, zmeul nu are chip şi nici trăsături distinctive clare. Această lipsă e suplinită din plin de cele douăsprezece specii de zmei prezentate aici împreună cu habitatul lor natural, cu anatomia, istoria, limba, obiceiurile, ocupaţiile, ştiinţa şi artele lor. În plus, o serie de zece poveşti subtil înlănţuite una cu alta ca într-o salbă fără sfârşit ne prilejuiesc o delectabilă întâlnire cu zmei vii, aflaţi în plină acţiune, în toate împrejurările vieţii acestora.

„M-am apropiat atunci cu sfiala si imensa curiozitate de cristalul din care emana frig si ceata. Fiinta inclestata-n interior nu semana cu nimic din ce poti vedea pe pamint, desi zimbetul cam nating ii dadea un straniu aer uman. Dar cele zece coarne care-i tisneau din teasta masiva, penajul care-i iesea din operculele din dosul urechilor, si care inca mai pastra o nuanta violeta, si mai ales sirul formidabil de solzi care-i tiveau coloana vertebrala, din crestet pina la coada vag reptilina, ii dadeau aspectul fantastic al unei creaturi dantesti. Creatura era implatosata si avea la briu un formidabil iatagan de otel, pe lama caruia se insirau un fel de rune. In pumnul cu patru degete dotate cu gheare inca mai stringea un buzdugan ce trebuie sa fi cintarit citeva tone. (…)” – extras din carte.

 MIRCEA CĂRTĂRESCU s-a născut în 1956 la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din Nostalgia le-au urmat un scurt roman (Travesti, 1994) şi apoi unul în trei volume, Orbitor (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane. Trei volume de publicistică întregesc chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.

 Anul aparitiei: 2010
Editura: Humanitas
Colectia: Junior
ISBN13: 9789735027919

Dimensiuni (LxIxG) 24 x 30 x
Nr. pagini 172

 

***, 52 de povestiri cu animalute

Incredibil! Tralala, ţestoasa, şi-a pierdut carapacea! Aşa ceva nu s-a mai pomenit!
Felicia, văcuţa, se plictiseşte. Cine ar putea s-o distreze?
Cine ar fi crezut că un vierme şi o gărgăriţă s-ar putea îndrăgosti unul de celălalt?

Pisici, veveriţe, marmote, elefanţi şi alte animăluţe apar, în aceste povestiri, în situaţii amuzante şi asemănătoare celor prin care orice copil trece zilnic. Cartea le oferă celor mici, pentru fiecare săptămână a anului, o povestire care îi va face să petreacă momente plăcute, dar şi să înveţe cum ar trebui să se poarte în diferite situaţii şi, mai ales, cum să îşi facă mulţi prieteni.

Copertă: cartonată

Editura: Litera International
Format: 220 x 290 mm
Număr pagini: 192
Data apariţie: 1 aprilie 2011
ISBN: 978-606-600-185-4

Anna Claybourne, Povestiri dupa Shakespeare

Cele mai cunoscute piese de teatru ale lui William Shakespeare sunt repovestite şi ilustrate pentru copii într-o ediţie minunată, tipărită în condiţii de lux. Trecând de bariera vocabularului elisabetan, copiii şi adolescenţii pasionaţi de literatură pot face cunoştinţă cu lumea pieselor lui Shakespeare: Romeo şi Julieta, Macbeth, Hamlet, Visul unei nopţi de vară, Cum vă place, Furtuna ş.a.
În plus, cartea include informaţii despre viaţa şi opera lui Shakespeare, rezumate ale pieselor punctate cu citate celebre şi ilustraţii fermecătoare. Tiparită în condiţii excelente, cartea este varianta perfectă de cadou pentru serile cu poveşti ale celor mici.

Produs publicat in 2009 la Vellant
ISBN: 978-973-19-8422-3

Format: 28,2 x 22,5 x 2,7 cm
Număr de pagini: 224
Hardcover, semn de carte textil
Traducator: Raluca Cimpoiaşu
Ilustratii: Elena Temporin
Categorii: Carte ilustrată pentru copii

Pentru clasele V-VIII

Derek Fagerstrom, Lauren Smith, Invata-ma! 500 de lucruri pe care trebuie sa le stii. Idei pentru viata, de la cotidian la exotic

 O colectie de sfaturi practice imbogatite de imagini foarte bine conturate sub forma unor retete care te ajuta sa te descuri in orice situatie.

 

 

 

 

Editura: LITERA INTERNATIONAL ( 2009 )

ISBN: 973-675-610-8

Oraş: Bucuresti

Limba: Romana

Încadrare: Sfaturi practice

Număr de pagini: 499

 

(Colectie gestionata de ) Antonella Meiani,  Marea carte despre experimente

Peste 200 de experienţe care ne ajută să învăţăm amuzându-ne in acelasi timp. Deschide această carte şi vei avea plăcerea să faci singur descoperiri cu ajutorul numeroaselor experimente descrise. Te vei convinge, astfel, ca ştiinţa poate fi distractivă şi captivantă! Aceste experimente, simplu de realizat, îţi vor împărtăşi secretele mişcării şi ale echilibrului corpurilor, apei şi luminii, magnetismului şi electricităţii, etc. Singur, sau împreună cu prietenii tăi, te poţi distra şi produce efecte spectaculoase, unele chiar magice. Vei înţelege, jucându-te, cum funcţionează legile fundamentale ale naturii. Astfel, pagină după pagină, experiment după experiment, vei pătrunde în universul fabulos al ştiinţei.

Copertă: cartonată
Format: 215 x 290 mm
Număr pagini: 240
Data apariţie: octombrie 2008
ISBN: 978-973-675-314-5
Categorie de vârstă: 7+

 

(Colectie gestionata de )Annalisa Pamilio, Marea carte despre inventii. Utile, de viitor, indispensabile, revolutionare

Cine a inventat roata? Dar telefonul? Cine a inventat becul şi cine a descoperit sticla? Când şi cum au fost lansaţi primii oameni în spaţiu? Cum au învăţat oamenii să măsoare timpul sau să macine grâul? O carte care parcurge istoria invenţiilor, oprindu-se asupra aspectelor tehnice şi ştiinţifice dar şi povestind, ca într-un roman de aventuri, cum fiecare descoperire a îmbunătăţit modul de viaţă al oamenilor. Fotografiile detaliate şi desenele elocvente îmbogăţesc textul cu detalii vizuale interesante, iar rubricile de întrebări, curiozităţi şi recorduri ghidează cititorul de orice vârstă prin lumea fascinantă a personalităţilor ştiinţei, a visătorilor şi a vizionarilor care au contribuit, cu toţii, la progresul lumii în care trăim.

 

Copertă: cartonată
Format: 220X290
Număr pagini: 240
Data apariţie: septembrie 2008
ISBN: 978-973-675-349-7
Categorie de vârstă: 7+

Pentru clasele IX-XII

Fanus Neagu „Ingerul a stigat” edituar Academiei Romane;

 

Peter Esterhazy „Privirea printesei Hahn-Hahn” de la Paralela 45;

Nora Ephron „Arsuri la stomac” la Humanitas;

Kurt Vonnegut „Un om fara de tara” aparut la Rao.

 

Recomandarile lunii noiembrie 2011

Pentru clasele I-IV

————————————————————————————————————————————

 Conn Iggulden, Tollinsi- Povesti explozive pentru copii

 Acestea sunt primele trei poveşti cu tollinşi. Da, ei au aripi, dar nu, nu sunt zâne. Tollinşii sunt mult mai puţin fragili decât zânele. De fapt, „fragil” nici nu li se prea potriveşte. Sunt cam la fel de fragili ca o cărămidă. în „Cum să arunci în aer tollinşi” este vorba, printre altele, de o o fabrică de artificii care se construieşte la Chorleywood, iar tollinşii sunt folosiţi pe post de materie primă. Să fii azvârlit în sus spre cerul nopţii sau învârtit într-o roată de artificii nu este nici pe departe la fel de distractiv cum ni s-ar putea părea. Aşa că, un tânăr tollin decide să-şi salveze semenii de primejdia de a fi transformaţi în ingrediente. în „Scăpărici şi moartea violetă” eroul nostru se confruntă cu propria-i execuţie. Din fericire, călăul are masca pusă cu faţa-n spate. Iar în „Burdufuri şi tollinşi întunecaţi”, societatea tollinşilor este confruntată cu o ameninţare venită tocmai din Dorset, care, din nou, este mult mai înspăimântătoare şi mai dramatică decât ar putea să ni se pară la început.

Editura: Rao Books
An aparitie: 2010
Nr. pagini: 176 pagini
Colectia: Biblioteca RAO

Nascut in 1971 de un tata englez si o mama irlandeza (al carei bunic era seanchai), Conn Iggulden merge la Scoala Sf. Martins in Nortwood, dupa care se transfera la Merchant Taylors’ School. A studiat engleza la Universitatea din Londra, dupa care a devenit profesor pentru sapte ani. Devine sef al Catedrei de Limba Engleza la Scoala Romano-Catolica Sf. Grigorian din Londra, avandu-l ca si elev chiar pe Fearne Cotton. Renunta la profesorat pentru a scrie primul sau roman, Portile Romei. In prezent, este casatorit, are trei copii si locuieste in Hertordshire, Anglia.

Pentru clasele V-VIII

——————————————————————————————————————————-

Paul Stewart & Chris Riddell, Dincolo de padurea intunecata- cronicile lumii de margine

Parasit dupa nastere în periculoasa Padure Întunecata, Twig este crescut de o familie de troli de padure. Într-o noapte înghetata, Twig face ceea ce niciun alt trol de padure nu a mai facut vreodata: se abate de la carare.
La casele intunecate ale infricosatorilor troli nu poti ajunge decat daca ai la indemana o harta, caci drumurile sunt inselatoare in povestile lui Paul Stewart. Iar harta este atasata chiar de carte. Ea iti indica in tuse clare, desenate de Chris Riddell, pe unde este sterpul Tinut de Margine, in ce loc incepe fermecatoarea Padure a Asfintitului, Mlastina, mizerul Oras de Dedesubt, lacasul de invatatura Sanctafrax si Gradinile de Piatra.
Prin tinuturile acestea misterioase s-a pierdut, intr-o nefasta zi, Twig, elf parasit la nastere in Padurea Intunecata si crescut de troli. Uite asa a inceput aventura elfului, pe care autorul promite s-o continue in cateva volume.
In Lumea de Margine nu e putin lucru sa te abati de la carare, caci e „neagra si de-a dreptul misterioasa, Padurea Intunecata e un loc aspru si periculos pentru cei care o numesc casa. Iar acestia sunt multi. Troli de padure, spintecatori, goblini zapaciti, vrajitoare-trog: triburi nenumarate si adunaturi ciudate”.

Editura: Corint
Anul de aparitie: 2006
Numar de pagini: 288

Paul Steward este un celebru autor de carti pentru cititorii tineri – a scris de toate, de la povestiri despre fotbal, pana la fantasy si horror. Cateva dintre cartile sale au fost publicate de Random House, Children’s Books, dintre care The Wakening (Trezirea) a fost aleasa Cartea Anului de catre Federatia Grupurilor Editoriale pentru Copii.  Alaturi de Chris Riddell, el este coautor al seriei bestseller Edge Chronicle (Cronicile lumii de margine), tradusa acum in peste treizeci de limbi. Fergus Crane, primul roman din seria Aventuri din Taramuri Indepartate, a fost distins cu Premiul Gold Smarties.

Chris Riddell este ilustratorul multor carti pentru copii. Pirate Diary (Jurnal de pirat) de Richard Platt a obtinut Medalia Kate Greenaway, in 2001, Something Else (Altceva) de Kathryn Cave a fost nominalizata pentru Medalia Kate Greenaway si pentru Premiul Smarties si a obtinut Premiul UNESCO. Castle Diary (Jurnal de la Castel) de Richard Platt a fost extrem de apreciata si propusa, în 1999, atat pentru Medalia Kate Greenaway, cat si pentru Premiul V&A pentru ilustratii. Alaturi de Paul Stewart, este coautor al seriei de succes Edge Chronicle (Cronicile lumii de margine), tradusa acum in peste treizeci de limbi.

Rosa Navarro Duran, Cantecul Cidului- povestit pentru copii 

Cartea, ilustrata placut, reusete sa incante copii de toate varstele cu aventurile Cidului. Cantecul Cidului prezinta un ev mediu nu atat razboinic, cat domestic; scenele de familie prevaleaza asupra celor de lupta. Ca idee fundamentala apare aici un conflict social evident: acela dintre micul cavaler, viteaz, si marele nobil, traind numai din prestigiul numelui. Astfel poemul este o apoteoza a acestei forte sociale,a cavlerilor ce se ridica pe ruinele trecutului marilor nobili, obositi, inactivi, decazuti, forta sociala care a adus o importanta contributie la opera de eliberare a Spaniei.
Dupa ce maurii au cucerit pentru scurt timp Valencia (in 1092), Cidul a recucerit orasul doi ani mai tarziu si l-a stapanit pana la moartea sa, in 1099. Dupa mai multi ani in care monarhii crestini din nordul Peninsulei Iberice se preocupasera doar de problemele interne, a venit vremea sa isi indrepte iar atentia spre vecinii musulmani. Pentru arabi, deosebit de periculoase devenisera regatele Castiliei si Leonului, unite sub Ferdinand I si Alfonso al VI-lea. Ultimul dintre acestia a anexat Galicia si Navarra si, cum printii musulmani faceau tot posibilul sa il castige de partea lor, s-a intitulat „imparat”, la fel ca succesorul sau, Alfonso al VII-lea care, in plus, sustinea ca este „Rege al popoarelor celor doua religii”.

 

Rosa Navarro Durán ( nascuta in Figueras in 1947 ) este un filolog şi profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Barcelona, unde a predat din 1969 . Ea a fost coordonator de Filologie şi ANEP Filosofie din noiembrie 2001 până în ianuarie 2005 , şi a fost preşedintele comisiei în ANECA umaniste PEP 2005 – 2009. Primeste Premiul pentru Literatură in anul 2000 .
Profesorul Navarro Durán este un specialist în literatura spaniolă a Epocii de Aur.
Ea este autoarea de poezii nepublicate de către Felix Persio, Bertis (Provincial de Sevilla, 1983), Comment texte literare (Alhambra, 1990), uita-te la textul (Ariel, 1995, 2-a ediţie. 2008), De ce eşti lectură la clasice (Ariel, 1996), Cum să citească un poem? (Ariel, 1998, a 3-a ed. 2008), „Lazarillo de Tormes” Alfonso de Valdés (SEMYR, 2002), Alfonso Valdes, autor al „Lazarillo de Tormes” ( Gredos, 2003, două extinsă 2004), „Lazarillo de Tormes” şi lecturi de Alfonso de Valdés (Provincial de Cuenca, 2003), Cervantes (sinteza, 2003), Scene Cervantes (Penguin Books, 2005). Contribuţia sa remarcat mai ales în acest secol este o nouă lectură a Lazarillo la adresa lui Alfonso Valdes de drept de autor, dându-i un sens nou (adevărul despre cazul „Lazarillo de Tormes” Cénlit, 2010).

Ea a scris, de asemenea, adaptări de carti clasice pentru copii: Don Quijote („Quijote”, a spus copiilor, Edebé (editorial) , 2005), tradus în catalană, coreeană, olandeză, italiană (Mondadori), lituaniană, norvegiană, portugheză şi română ; a scris multe alte carti adresate copiilor si adolescentilor.


Pentru clasele IX-XII

—————————————————————————————————————————

Niall Edworthy & Petra Cramsie, Ghidul Pesimistului

„Tipic, nu-i asa? Cand ne-a venit ideea acestei carti, nu ne-am inchipuit altceva decat un lejer periplu pe vastul ocean al documentarii, plutind printre resturi si fragmente de idei naufragiate si visuri uitate, culegand cateva date amarate si jalnice citate, pentru a demonstra ca viata nu-i deloc atat de al naibii de minunata pe cat ar vrea amicii nostri optimisti sa ne convinga ca e. Ar fi trebuit sa stim ca nu avea sa fie un voiaj usor. Abia ce am pornit la drum, cu un vant firav suflandu-ne in panze, cand in randul echipajului au izbucnit ciorovaieli si ciondaneli. In vreme ce pluteam in deriva, abatuti, drept in ochiul unei furtuni de nemultumire, fiecare era pe cont propriu. […]

Asa ca iata aici – dupa ce cu greu am evitat o revolta la bord – Ghidul pesimistului. Desi continutul sau va va oferi poate o palida satisfactie, speram ca, inmarmuriti de absenta preferatilor dvs si enervati de arbitrariul categoriilor alese, va veti distra, citindu-l, la fel de putin cum ne-am distrat noi scriindu-l.” (autorii)

Editura: Nemira

An aparitie: 2009

Pagini: 590

Niall Edworthy a scris numeroase carti ale caror subiecte ating diverse teme (istorie militara, biografie, sport, umor sau gradinarit). Dintre acestea The Curious Gardender’s Almanac sau Ghidul optimistului. Ghidul pesimistului sunt cele mai cunoscute.  Niall Edworthy locuieste in West Sussex (Anglia) impreuna cu sotia si cei doi copii.

Petra Cramsie are o bogata experienta in calitate de scriitoare. A fost editor pentru mai multe reviste, dar a lucrat si pentru celebra editura Allison and Busby. De asemenea, Petra Cramsie si-a adus contributia la realizarea unor documentare.
Petra Cramsie traieste impreuna cu familia sa in Herefordshire, un mic comitat din vestul Angliei.

 

William H. Calvin, Cum gandeste creierul

Neuropsihologul William H.Calvin propune o perspectiva evolutionista asupra dezvoltarii inteligentei, invocand, alaturi de rezultate recente din neurostiinte, date ale antropologiei , biologiei, climatologiei si lingvisticii. Centrul de greutate al cartii se afla in cautarea acelor mecanisme cu autoorganizare care au permis desprinderea inteligentei umane de cea a primatelor, mecanisme capabile sa explice aparitia constiintei, dar si a subconstientului. Scrisa intr-un stil accesibil, facand apel la intuitie, lucrarea lui Calvin este o incercare incitanta de a defini inteligenta.

Editura: Humanitas

Anul aparitiei: 2006, Editia a II-a

Pagini:256

Desi are pregatire de neurobiolog si diplome in fiziologie si biofizica, in prezent William H. Calvin preda psihiatria si stiintele comportamentale la University of Washington din Seattle. A scris unsprezece carti despre creier si evolutie, cele mai multe pentru publicul nespecializat. Printre temele principale ale cercetarilor sale stiintifice se numara cresterea spectaculoasa a volumului creierului hominizilor in timpul epocilor glaciare si reorganizarea sistemului nervos central raspunzatoare de aparitia limbii articulate si a logicii.

Lucrari: The Throwing Madonna: Essays on the Brain, 1983 –The River That Flows Uphill: A Journey from the Big Bang to the Big Brain, 1986 – The Cerebral Symphony: Seashore Reflections on the Structure of Consciousness, 1989 – Conversations with Neil’s Brain: The Neural Nature of Thought and Language (in colaborare cu George A. Ojemann), 1994 – How Brains Think, 1996 – Lingua ex Machina – Reconciling Darwin and Chomsky with the Human Brain, 2000 – A Brain for All Seasons: Human Evolution and Abrupt Climate Change, 2002 – A Brief History of the Mind: From Apes to Intellect and Beyond, 2004


Mairi Mackenzie, … ISME Sa intelegem moda

Aceasta carte se constituie intr-un ghid ilustrat al curentelor sau …ismelor care au modelat moda occidentala din secolul al XVII-lea pana in prezent. Curentele cuprind perioade diverse, de la rococo si romantism, trecand prin orientalism, dandy-ism, prerafaelism, modernism, hollywoodism, minimalism si glam, la grunge si utilitarism. Este modul ideal de a ne familiariza cu fascinanta lume a modei, mai ales cu curentele secolulului XX si ale inceputului de secol XXI. Fiecare curent este prezentat pe doua pagini, in care acesta este descris pe scurt; ne este prezentata o lista de designeri cheie care au activat in cadrul acelui curent; o lista de cuvinte-cheie asociate cu el; o definitie; una sau doua fotografii cu tinute reprezentative; sugestii privind locul in care puteti vedea exemple de tinute apartinand curentului respectiv; si o lista de alte curente care au caracteristici similare sau opuse. Per total, aceasta este o carte de referinta, obligatorie pentru cei interesati de moda si de curentele acesteia.

Editura: Rao
Autor (i): Mairi MacKenzie
Numar de pagini: 160 pagini
Anul aparitiei: 2010

Mairi MacKenzie este lector in Studii Culturale si Istorice la London College of Fashion. A scris si predat despre diverse perioade ale modei, de la inceputul modernismului si pana in prezent, si a fost curator la numeroase expozitii.

Recomandarile lunii octombrie 2011

Pentru clasele I-IV

———————————————————————————————————————————–

 Gellu Naum, A doua carte cu Apolodor

A doua carte cu Apolodor, ilustrata chiar de autor, in care, alaturi de tenorul pinguin, apar si prietenii sai, cangurul Ilie si leul Amedeu, a fost publicata in 1964 si retiparita in 1972. Succesul urias al Cartii cu Apolodor face ca ea sa fie tradusa, sa fie pusa in scena, ca teatru de papusi, sau, intrucat personajul principal e tenor, sa fie transpusa de compozitorul Stefan Niculescu intr-un insolit spectacol de opera montat la Cluj.
Jucausul Apolodor il face pe cititor sa redescopere bucuria lecturii, plina de surprize, de ispite literare si de umor, dar ofera, in plus, ca toate cartile lui Gellu Naum, si o lectie de libertate.

 

Titlu: A doua carte cu Apolodor
An aparitie: 2008, Editura Humanitas
Ediție: a III-a
Pagini: 46
Format: 20×26 cm

Nascut in 1915, Gellu Naum a studiat filozofia la Bucuresti si Paris. La sfarsitul anilor ’30 se afla in cercurile avangardei, in apropierea lui Andre Breton, alaturi de Victor Brauner si Gherasim Luca. Se intoarce in 1940 in Romania, e mobilizat, dar trupul lui e imobilizat; ramane in spital o vreme, intr-o stare hipnotica. In timpul dictaturii antonesciene duce o activitate literara clandestina, iar la sfarsitul razboiului grupul sau suprarealist se poate in fine exprima. Pentru scurt timp. Comunismul nu admite abaterile de la dogma. Scrie carti pentru copii, traduce. Suprarealismul lui Gellu Naum nu-i o reteta literara, ci un mod de-a fi. Scrie poezii, piese de teatru, un roman. Se retrage la Comana, unde timpul, spatiul si obiectele arata altfel. Cand a murit, in 2001, cei care l-au cunoscut sau doar l-au citit si-au dat seama ca unul dintre cei mai mari scriitori pe care Romania i-a avut vreodata nu mai era printre ei.

Pentru clasele V-VIII

————————————————————————————————————————————–

 Nikolai Nosov, Habarnam in orasul soarelui

Mai ştii ce te îndemnam atunci când am lansat prima carte cu Habarnam? Să nu laşi o clipă din mână Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilorsăi! Părinţii abia aşteaptă să se distreze din nou cu isprăvile eroului nostru. Ca să ştii de ce s-au amuzat pe vremea când erau copii şi de ce s-ar amuza şi acum: Habarnam porneşte într-o nouă călătorie! Dar nu oricum, ci la volanul unui automobil pe care a învăţat să-l conducă răsucind pur şi simplu bagheta magică pe care a primit-o de la un vrăjitor şi pe care o va păstra numai dacă va face fapte bune. Şi nu oriunde, ci într-un oraş fabulos, în care însă totul e dat peste cap de sosirea lui Habarnam şi a celor doi prieteni ai săi, Ţintişoara şi Pestriţu. Şi nici la întâmplare, fiindcă în Oraşul Soarelui se petrec o mulţime de încurcături cu tâlc din care Habarnam învaţă o sumedenie de lucruri despre maşinării ciudate, prichindei hazoşi şi chiar şi despre sine. Dar stai să vezi şi a treia carte: Habarnam pe Lună!

Titlu: Habarnam în Oraşul Soarelui
An aparitie: 2011 , Editura Humanitas
Ediție: I
Pagini: 240
Format: 17×24 cm

NIKOLAI NOSOV (1908-1976) a urmat cursurile Institutului de Artă din Kiev, apoi pe cele ale Institutului de Cinematografie din Moscova. Între 1932 şi 1951 a lucrat ca producător de filme de animaţie şi educative. După debutul literar, în 1938, a scris numeroase povestiri pentru copii şi adolescenţi, publicate mai întâi în reviste, apoi în volum.

 

Pentru clasele IX-XII

—————————————————————————————————————-

Nicolae Steinhardt, Daruind vei dobandi

 Volumul reprezinta o sinteza a textelor si a gindirii teologice ale lui Steinhardt, dar si o incununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist increstinat in inchisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures.
„Volumul de cuvintari al parintelui Nicolae Delarohia (N. Steinhardt) reprezinta o sinteza a textelor si a gindirii sale teologice, dar si o incununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist increstinat in inchisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures. Cuvintarile parintelui Nicolae sint mai mult decit predici sau omilii in sensul propriu al termenilor. Nu doar stilul, ci mai ales continutul, tipul de abordare, incursiunile in alte domenii, exemplele din diferite discipline, citatele din cei mai diversi autori fac din ele ceea ce specialistii au numit «eseu teologic». Desi intocmite si scrise fragmentar, la distante mari de timp una de alta, cuvintele de credinta alcatuiesc un mozaic tematic bogat si isi regasesc unitatea in intentia de construire a unui indrumar teoretic, dar mai ales practic al crestinului autentic si neidealizat, sincer si nefatarnic, atent cu sine, dar si cu ceilalti.” (Stefan Iloaie)

Titlu: Daruind vei dobandi – Cuvinte de credinta

Editura: Polirom

Pagini: 592 pagini
Format: 13×20

S-a nascut la 29 iulie 1912 in comuna Pantelimon. Clasele primare le urmeaza in particular si la scoala „Clementa“, iar liceul la „Spiru Haret“, unde ii are colegi pe Alexandru Cioranescu, C. Noica, Mircea Eliade, Arsavir Acterian, Haig Acterian, Al. Paleologu, Dinu Pillat, Barbu Brezianu, Marcel Avramescu, Traian Lalescu s.a. Isi ia bacalaureatul in 1929, urmand apoi cursurile facultatilor de Drept si Litere. Isi ia licenta in 1934, iar doctoratul in 1936, cu o teza de drept constitutional: Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit. In 1934 publica, sub pseudonimul Antisthius, volumul parodic In genul… tinerilor (Editura Cultura Poporului), in 1935 – Essai sur une conception catholique du Judaisme (impreuna cu Emanuel Neuman; Ed. Cultura Romaneasca, S.A.R.), iar in 1937, la Paris, Illusions et realites juives (in colaborare cu acelasi E. Neuman; Librairie Libschutz, 4, Place de l’Odeon). In aceeasi perioada frecventeaza cenaclul „Sburatorul“ si publica (in 1934– ;1935) diverse articole la Revista burgheza. Pana la izbucnirea razboiului isi continua studiile la Paris si in Anglia. In 1939 intra in redactia Revistei Fundatiilor Regale, la recomandarea lui Camil Petrescu, fiind inlaturat, impreuna cu Vladimir Streinu, dupa numai un an. Dupa razboi revine la Revista Fundatiilor Regale (RFR), colaborand in acelasi timp si la Universul literar, Libertatea si Viata romaneasca. In 1947 este din nou eliminat de la RFR. Dupa 1947, este dat afara din barou, executa tot felul de slujbe marunte, cel mai adesea necalificate, iar textele ii sint, evident, interzise. In 1959, grupul de prieteni din care facea parte este arestat, primul dintre acestia fiind C. Noica. Refuzand sa fie martor al acuzarii, este la randul sau arestat, judecat in cadrul „lotului Noica-Pillat“ si condamnat la 12 ani de munca silnica. Incepe sa duca o viata crestina autentica, iar dupa moartea tatalui sau, in 1967, incepe sa-si caute o manastire. In 1973, C. Noica il instiinteaza ca i-a gasit „locul potrivit“: manastirea Rohia. Face timp de sapte ani pelerinaje la Rohia, iar pe 16 august 1980 se calugareste. I se da spre ingrijire biblioteca manastirii. Reintra in viata literara publicind traduceri, eseuri, cronici in Secolul XX, Viata romaneasca, Steaua, Familia, Vatra, Orizont, Echinox, Opinia studenteasca etc. Publica si urmatoarele volume: Intre viata si carti (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1976), Incertitudini literare (Editura Dacia, col. Discobolul, Cluj-Napoca, 1980), Geo Bogza, un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului (Editura Albatros, Bucuresti, 1982), Critica la persoana intai (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1983), Escale in timp si spatiu sau Dincoace si dincolo de texte (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1987), Prin altii spre sine (Eseuri noi si vechi) (Editura Eminescu, Bucuresti, 1988), „Cuvant inainte“ la cartea Svetlanei Paleologu-Matta, Eminescu si abisul ontologic (Aarhus, Olanda, 1988; Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1994). Se stinge din viata la 29 martie 1989.

 

Andrei Plesu, Minima moralia

 Singura autoritate pe care constiinta individuala nu si-o pune niciodata sau aproape niciodata la indoiala e autoritatea morala. Capacitatea de a distinge intre bine si rau, intre viciu si virtute, dreptate si nedreptate pare a fi la indemana tuturor. In materie de etica, functionam constant printr-o nedemolabila autocomplezenta. Traim intr-o inflatie baroca a competentei morale, intr-o lume a carei principala dezordine risca sa fie faptul ca toti membrii ei se simt moralmente in ordine sau ca toti resimt dezordinea proprie drept neglijabila. L’enfer c’est les autres — parem a concede cu totii. Prin urmare, le paradis c’est nous-memes. (Andrei Plesu)

Titlu: Minima moralia
Subtitlu: Elemente pentru o etica a intervalului
An aparitie: 2008
Ediție: editia a IV-a
Pagini: 160
Format: 13×20 cm

ANDREI PLEŞU s-a născut la 23 august 1948, în Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Secţia de istoria şi teoria artei. Doctoratul în istoria artei la Universitatea din Bucureşti, cu teza Sentimentul naturii în cultura europeană. Lector universitar la Academia de Arte Plastice, Bucureşti (cursuri de istorie şi critică a artei moderne româneşti) (1980-1982). Profesor universitar de filozofie a religiilor, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1997). Fondator şi director al săptămânalului de cultură Dilema (1993). Fondator şi preşedinte al Fundaţiei „Noua Europă” şi rectorul Colegiului „Noua Europă” (1994). Membru al World Academy of Art and Science (1997). Membru al Académie Internationale de Philosophie de l’Art, Geneva, Elveţia (1999). Dr. phil. honoris causa al Universităţii „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Germania (2000) şi al Universităţii „Humboldt” din Berlin, Germania (2001). Commandeur des Arts et des Lettres, Paris, Franţa (1990). New Europe Prize for Higher Education and Research la Berlin, acordat de Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences, Stanford, Institute for Advanced Study, Princeton, National Humanities Center, Research Triangle Park, North Carolina; Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), Wassenaar; Swedish Collegium for Advanced Study in the Social Sciences (SCASSS), Uppsala şi Wissenschaftskolleg zu Berlin (1993). Premiul Academiei Brandenburgice de Ştiinţe din Berlin, Germania (1996). Ordre national de la Légion d’Honneur al Franţei (în martie, în gradul de Commandeur şi, în decembrie, în gradul de Grand Officier) (1999) etc.

Agatha Christie, Cadavrul din biblioteca

Cãrtile Agathei Christie publicate de Editura RAO sunt structurate pe douã serii – Hercule Poirot si Miss Marple. Detectivul belgian a apãrut ca personaj principal în 33 de romane si în 54 de nuvele, iar Miss Marple, în 36 de scrieri. Ambele personaje, atipice si extrem de inteligente, au devenit celebre în întreaga lume prin mãiestria cu care rezolvã întotdeauna cele mai dificile cazuri, în cele mai neobisnuite împrejurãri.

E ora 7 dimineata si familia Bantry nu este deloc pregatita sa faca fata socului care o asteapta. In propria Biblioteca este gasit cadavrul uneio tinere, imbracate in rochie de seara si machiate ca pentru o petrecere. Insa cine este femeia? Cum a ajuns acolo? Si ce legatura are cu o alta tanara ale carei ramasite carbonizate sunt descoperite mai tarziu intr-o cariera abandonata?
Alarmata, familia Bantry o invita pe Jane Marple sa rezolve misterul, inainte ca barfele sa teasa un paienjenis de supozitii care sa ascunda pentru totdeauna adevarul.

Titlu: Cadavrul din biblioteca

An aparitie: 2008

Editura: RAO

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (născută Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită ‘Regina Crimei’, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.

Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții — ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *