Vizitarea lagărului Auschwitz-Birkenau

Vizitarea lagărului Auschwitz-Birkenau

„Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete.” (George Santayana)
🪧A fost unul dintre citatele care au atras atenția elevilor claselor a VII-a A&B și a VIII-a A&B în excursia de studiu desfășurată în Polonia, în perioada 12-16 octombrie.
🎯 Obiectivul principal al excursiei a fost acela de a-i provoca pe elevi să învețe și să conștientizeze, într-un mod diferit, istoria Holocaustului și a secolului al XX-lea.
🇵🇱 Astfel, pe lângă explorarea centrului istoric al Cracoviei și al muzeului din Wadovice dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, un moment important a fost vizitarea muzeului lagărului Auschwitz-Birkenau.
🛤️ Am petrecut câteva ore însoțiți de ghizii muzeului și de profesorii de istorie ai Colegiului trecând prin principalele clădiri ale lagărului Auschwitz 1 și, mai apoi, ale lagărului Birkenau, având posibilitatea de a afla detalii despre viața în lagăr sau despre trenurile morții. Elevii au putut confrunta diferite surse istorice, urme ale suferinței și ale traumelor provocate de punerea în aplicare a „soluției finale”.
⛓️ A fost o experiență care ne-a îndemnat pe toți să reflectăm asupra impactului pe care răul l-a avut în istoria secolului al XX-lea, dar și un alt mod de a învăța istoria. Mai mult, elevii au înțeles că ideile au consecințe în viața de zi cu zi și că războiul nu seamănă deloc cu ceea ce regăsim în filme sau în mediul online.

❤️ „Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența.” Elie Wiesel