Prezentare de carte la clasa a III-a

Prezentare de carte la clasa a III-a

DSCN6719Sub îndrumarea doamnelor învățătoare Elena Ilie și Andreea Cazacu, elevii clasei a III-a au organizat la ora de lectură o prezentare de carte inedită, care s-a transformat într-o activitate de mare succes! Elevii au avut o listă de titluri și de autori orientativă, dar au avut și libertatea de a alege o carte în afara listei. Au citit cartea aleasă în timpul limită și au reușit să-și pregătească un scurt „discurs” de prezentare a cărții. Inainte de începerea activității, copiii erau vădit emoționați, dar și nerăbdători să înceapă prezentările.

Scopul inițial a fost acela de a-i determina pe elevi să citească, să aibă în vedere câteva repere de prezentare a cărții și să stârnească curiozitatea celorlalți colegi pentru a citi și ei cărțile prezentate.

Dar activitatea, în desfășurarea ei, s-a dovedit cu mult mai eficientă decât și-au propus organizatoarele: elevii au selectat aspecte relevante din cartea propusă spre prezentare, câteva date despre  autor,  au argumentat cât se poate de convingator recomandarea citirii cărților, s-au exprimat cursiv, unii chiar elegant. Toți s-au încadrat în intervalul de timp stabilit. Ascultătorii au urmărit cu interes informațiile, au răsplătit cu aplauze prezentările interesante – aproape toate – iar, în final, au curs întrebările despre schimburi și împrumuturi de cărți.

Cu acest prilej, în sala de clasă s-a adunat și un număr de cărți aduse de copii, cărți ce vor fi citite tot de colegii lor, până când vor lua o altă destinație: o școală din mediul rural căreia îi lipsesc asemenea comori de îmbogățire a minții și sufletului copiilor.

S-a observat că, în urma acestei prezentări, cartea care s-a bucurat de cel mai mare interes a fost Fram ursul polar de Cezar Petrescu.