Lecțiile pe care ni le oferă istoria

Lecțiile pe care ni le oferă istoria

11063181_10206209562509183_858697866_nElevii clasei a XII-a filologie și elevii clasei a IX-a filologie au organizat prima parte a activității interdisciplinare  Istoria – o sursă inepuizabilă de inspirație pentru adolesenții care caută modele. Sub îndrumarea domnelor profesoare (limba română – Chelariu Brândușa și istorie – Beșliu Lavinia), elevii celor două clase au analizat felul în care istoria poate oferi exemple de comportamente și de atitudini  memorabile și inspiratoare.

S-a discutat despre „Condițiile succesului într-o carieră aleasă, în domeniul militar și politic” și s-a ajuns la concluzia ca e nevoie de curaj, de perseverență, dar și de disciplină personală. De asemenea, elevii au concluzionat că e foarte important să ai un vis măreț pe care să-l urmărești cu obstinație și încredere. Exemplele elocvente găsite de elevi au fost William Wilberforce si Winston Churchill.

S-a pus apoi problema personalităților din istorie care au sprijinit cultura, în general, și arta, în mod deosebit. O elevă a prezentat rolul pe care l-a avut Regina Maria în sprijinirea artelor și cât este de important pentru un popor ca personalitățile politice să se arate interesate de  domeniul culturii. Elevii clasei a IX-a au fot implicați în lucrul pe echipe și au comentat, împreună cu elevii clasei a XII-a,  câteva citate referitoare la succes, iubire, datorie civică etc.

Lecția aceasta interdisciplinară  le-a plăcut elevilor ambelor clase și am hotărât împreună că o vom continua, în formula în care rolul principal îl vor avea, data următoare, elevii clasei a IX-a.