Hoinari în lumea cărților

Hoinari în lumea cărților

11026575_10206149404325266_1621145379_nPe 26 februarie 2015, elevii Colegiului „Richard Wurmbrand” (Nedelcu Lidia, Pînzariu Diana, Pînzariu Roxana – clasa a IX-a A – Sava Estera – clasa a XII-a A) au participat la proiectul Hoinari în lumea cărților, desfășurat la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași. Activitatea a avut drept obiectiv citirea Jurnalului Annei Frank și la ea au luat parte elevi, profesori și bibliotecari din școlile partenere: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, Liceul Tehnic „Gheorghe Asachi”, etc.

Atenția elevilor a fost captată de o secvență din filmul Freedom Writers, în care niște elevi își manifestă dorința de a investiga problema Holocaustului și a evreilor persecutați, citesc pasaje din cartea amintită mai sus, ajungând până la a invita un supraviețuitor al Holocaustului pentru a le prezenta experiența sa.

În următoarea etapă a activității, elevii au lucrat pe echipe, fiecare primind câte o foaie de flipchart, pe care să noteze ideile cele mai interesante legate de tema dată. Elevii Colegiului „Richard Wurmbrand”, împreună cu două eleve de la Școala „Ionel Teodoreanu” au lucrat la tema: Jurnal vs. FACEBOOK. Elevii au consemnat atât asemănările, cât și deosebirile dintre cele două forme de comunicare. Tema a fost o provocare pentru ei și o invitație de a ține un jurnal, pe care a dezvoltat-o apoi doamna profesoară de limba română, Vlioncu, arătându-le chiar propriul jurnal din timpul facultății.

Momentul următor i-a captat pe elevi în totalitate și i-a determinat să creeze legături cu cei din alte școli. Împărțiți în 5 echipe, ei au pornit în căutare de comori. Cu ajutorul unor indicii, fiecare echipă trebuia mai întâi să asambleze niște piese de puzzle, pe care le obțineau răspunzând la întrebări legate de carte, trecând cu brio probe sportive sau de dans. Din echipa câștigătoare a făcut parte Roxana Pânzariu. Elevii au descoperit comoara: cărți ambalate foarte frumos, fiecare alegând o carte fără a-i cunoaște titlul. Au urmat clipe de bucurie, în care surpriza descoperirii unei cărți cunoscute sau deja citite i-a îndemnat la schimburi între ei.

La sfârșitul lunii martie, Colegiul „Richard Wurmbrand” va fi gazda hoinarilor prin lumea cărților. Abia așteptăm să continuăm aventura lecturii!