Pedeapsă și păcat în „Mara”

Pedeapsă și păcat în „Mara”

DSCN0929O altă lecție interdisciplinară interesantă (la limba română elevii au fost coordonați de prof. Nicoleta Redinciuc,  iar la religie de prof. Liviu Ursache) i-a avut ca protagoniști pe elevii clasei a IX-a B ai Colegiului „Richard Wurmbrand”. Aceștia au urmărit evoluția unor personaje din romanul Mara, de Ioan Slavici, prin prisma păcatelor săvârșite și a pedepselor care au urmat.

Împărțiți în echipe, elevii au prezentat contexte biblice în care se dezvăluie atitudinea divinității față de un păcat anume, dar și oameni care comit păcate precum: minciuna, neascultarea, adulterul, mândria, lipsa de grijă față de cei din familie, crima etc. Ajungând la concluzia că un păcat atrage după sine altul, ei și-au canalizat atenția asupra câtorva personaje din roman (Mara, Persida, Trică, Hubăr), conștientizând că viața lor grea, plină de încercări și nenorociri nu este altceva decât consecința păcatelor. Prin urmare, Ioan Slavici rămâne un moralist și în roman, nu doar în nuvelele sale.

La sfârșitul lecției, elevii au primit un exercițiu aparent simplu: să schimbe finalul cărții. Ceea ce am urmărit însă a fost să descoperim „personalitatea” fiecărei grupe în parte și modul în care au înțeles elevii noțiunea de pedeapsă în roman: unii au ales să ierte personajele, iar alții le-au pedepsit mai mult decât a făcut-o Slavici!

Observând aceste lucruri în personalitatea elevilor, noi, profesorii, ne-am gândit că această lecție este un bun punct de pornire pentru alte discuții interesante pe marginea relației dintre păcat, consecință și pedeapsă.