
Locuri şi… oameni
Elevii clasei a IX-a A au urmărit, într-o lecţie interdisciplinară de două ore, modul în care individul este marcat afectiv de locul pe unde trece, având ca suport romanul autobiografic „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Lecţia a fost coordonată de domnişoarele profesoare de limba română – Nicoleta Redinciuc – şi de geografie – Daniela Samoilă.
Împărţiţi în patru echipe, ei au prezentat cele mai importante sate şi oraşe care apar în roman şi de care este legat sufleteşte Nică: Humuleşti, Broşteni, Târgu Neamţ/Fălticeni şi Iaşi. Acestea au fost prezentate atât din punct de vedere geografic (suprafaţă, aşezare, locuitori, vecini, climă, forme de relief etc.), cât și din punct de vedere literar (descrierea locului, personaje, întâmplări, secvenţe narative, implicarea afectivă a naratorului-personaj etc.).
În a doua parte a lecţiei a fost invitată şi doamna profesoară Brânduşa Chelariu (limba română). Elevii clasei a V-a s-au bucurat să asiste, în prima parte a lecţiei, la prezentarea proiectelor colegilor mai mari, dar şi să fie implicaţi activ în lecţie. Elevilor de gimnaziu li s-au pus întrebări și li s-au solicitat sugestii pentru un posibil proiect personal, legat de romanul „Amintiri din copilărie”. În acest mod, elevii clasei a IX-a A au primit un feed-back pozitiv pentru munca lor în echipă.