
Pasiunea pentru teatru – clasa a III-a
Elevilor din clasa a III-a chiar le place să citească! Au trecut demult de etapa ascultării poveștilor, a reprezentării unor scene prin desene, a frunzăririi unei cărți căutând ilustrații sau altceva distractiv.
Și totuși , aceste etape au fost necesare.
Acum, în clasa a III-a, îi pasionează dramatizarea. Deși acest gen de activitate îi obligă la eforturi în plus față de simpla lecturare, bucuria interpretării unui rol – personaj dintr-un text – determină o angajare cu totul specială în explorarea textului.
Lecturarea se face cu mai multă atenție la sensul cuvintelor, la expresivitatea impusă de semnele de punctuație. Citirea pe roluri, practicată și în clasele anterioare, și la alte activități, precede în mod obligatoriu dramatizarea propriu-zisă. Memorarea replicilor se realizează cu mare ușurință.
În prezent, elevii sunt îndrumați să identifice în textul lecturat acele enunțuri care conțin amănunte despre ceea ce este și cum este personajul. Copiii au înțeles că a interpreta un rol înseamnă nu numai a rosti vorbele unui personaj, ci și să te miști , să privești, să simți (pentru moment) ca personajul respectiv.
Câteva din textele dramatizate și foarte gustate de elevi au fost: Când stăpânul nu-i acasă; Banul muncit; Soacra cu trei nurori; Micul prinț.