Lăcomia în textul literar și în textul biblic

Lăcomia în textul literar și în textul biblic

DSCN5752Sufletul deformat de lăcomie –  în oglinda textului literar și din perspectiva textului biblic

Elevii claselor a XI-a ai Colegiului „Richard Wurmbrand” au analizat cu atenție, la sfârșitul lunii martie, felul în care lăcomia de bani, cauza decăderii morale a lui Ghiță (protagonistul din Moara cu noroc), este un adevărat pericol pentru oricare dintre noi, care putem uita, la un moment dat că  „aceasta este soarta tuturor celor lacomi de cîştig: lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea” (Proverbe 1:19).

Lecția a pus în valoare cunoștințele de limba română ale elevilor (îndrumați de doamna profesoară Brândușa Chelariu), dar,  mai ales, felul în care elementele ce țin de viziunea moralistă a lui Slavici pot fi urmărite și în Biblie (în acest domeniu elevii au fost îndrumați de domnul profesor Liviu Ursache).

Invitații acestei lecții interdisciplinare au fost doamnele profesoare Carmen Budean (limba franceză) și Raluca Pelin (limba engleză). Elevii au fost încântați să constate că munca în echipă este de o calitate superioară atunci când se implică alături de ei și domnii profesori (organizatori au lecției sau invitați).

La finalul lecției, toți participanții au rămas cu câteva idei importante, legate de felul în care putem cădea prizonierii iubirii de bani, căci „iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.” (1 Timotei 6:10), iar în privința însoțirii cu persoanele nepotrivite și în privința minciunii, au aflat că – „Martorul mincinos nu va rămâne nepedepsit și cel ce spune minciuni nu va scăpa.” (Proverbe 19:5).