Istoria în oglinda literaturii – interdisciplinaritate

Istoria în oglinda literaturii – interdisciplinaritate

DSCN5557Elevii claselor a XI-a și a XII-a a Colegiului „Richard Wurmbrand” au fost antrenați într-un exercițiu interesant de pregătire pentru simularea examenului de bacalaureat care va avea loc la începutul lunii martie.

Doamna profesoară de limba română, Brândușa Chelariu, și domnișoara profesoară de istorie, Lavinia Beșliu au lucrat cu elevii două ore pentru a discuta interferențele literaturii cu istoria și felul în care cele două discipline pot oferi exemple interesante pentru redactarea eseului argumentativ la limba și literatura română.

Astfel, elevii au discutat despre felul în care artiștii au slujit cultura în diferite perioade istorice (Mircea Eliade, Eugen Ionescu). Au dezbătut maniera în care arta (pictura, muzica, literatura) a devenit un instrument de oglindire a unei epoci (s-a discutat despre literatura proletcultistă, fenomenul colaboraționismului din perioada comunistă).

Elevii au comentat și felul în care anumiți oameni  au avut puterea de a interveni în destinele unor mulțimi, fie în bine, fie în rău (Napoleon, Stalin, Hitler), au meditat la faptul că literatura poate fi construită pornind de la realități istorice cutremurătoare! (Jurnalele din perioada nazistă) și la felul în care iubirea poate schimba modul în care percepem lumea (maica Tereza, Gandhi).

La finalul celor două ore, elevii au înțeles că cele două discipline oferă posibilități nenumărate de a valoriza subiectele pe care ei trebuie să le trateze la bacalaureat.