Interdisciplinaritate – Criza adolescenței

Interdisciplinaritate – Criza adolescenței

_MG_3333Rodind frumos, proiectul minții libere și al învățării interdisciplinare își continuă drumul. Elevii clasei a X-a A, îndrumați de prof. Doina Balan (științe socio-umane) și de prof. Tudorița Beldie (limba și literatura română) au detaliat aspecte privind adolescența și crizele specifice acestei vârste, în cadrul orei intitulate Criza de originalitate la adolescenți.

Elevii au pregătit diferite prezentări despre alegerea prietenilor, conflictul dintre generații, hobby-urile, lecturile, look-ul, limbajul adolescenților, pornind de la texte de psihologie. Dar, exemplificările din Romanul adolescentului  miop de Mircea Eliade, oglindă a sufletului adolescentin, au făcut posibilă regăsirea în paginile cărții  a acelorași îndoieli și întrebări, bucurii sau dureri, porniri spre independență și libertate sau timiditate. S-a descoperit, mai ales, faptul că lectura unei cărți din programa școlară și fișarea ei, nu e o povară.

În felul acesta, învățarea tradițională „in vitro” a fost înlocuită fericit cu învățarea „in vivo”. Concluzia lecției a fost că putem să-i ajutăm pe adolescenți „să supraviețuiască”, să îndrăznească a-și împlini potențialul cu care i-a înzestrat Dumnezeu.