Jocul „Campionii”

Jocul „Campionii”

DSCN5096La sfârşitul lunii noiembrie, doamna învăţătoare Ilie Elena le-a propus elevilor de la clasa a II-a un joc interesant, provocator, pe nume „Campionii”. Activitatea didactică a vizat, în principal, competenţele privind exprimarea mesajului scris.

 În desfăşurarea jocului, elevii, împărţiţi în echipe de trei, au avut de alcătuit propoziţii adaugând fiecare câte un cuvânt la precedentele. S-a plecat de la un cuvânt iniţial scris pe un bilet, extras dintr-un bol de un membru al echipei. La runda I s-au cerut propoziţii de 3 sau 4 cuvinte. La rundele următoare, a crescut progresiv şi numărul de cuvinte al propoziţiei.

Dacă propoziţia era alcătuită corect, echipa putea trece la runda următoare. Dacă nu, la runda următoare echipa respectivă rămânea la acelaşi număr de cuvinte ca la runda anterioară, dar pleca de la un alt cuvânt iniţial.

Echipa care a ajuns prima la propoziţii cu un număr maxim de cuvinte stabilit, de exemplu 10, a fost CAMPIOANA. Recompensa a fost un steguleţ pentru echipă sau câte o „faţă zâmbitoare”  pentru fiecare membru.

Jocul acesta are multiple valenţe formative: exersarea citirii, descifrarea informaţiei primite, anticiparea unui mesaj posibil, activizarea vocabularului, exersarea scrierii, lucrul în echipă. Nu trebuie să uităm însă şi partea amuzantă a activităţii, care a fost la fel de importantă pentru elevii clasei a a II-a!