
Din culisele comunismului
Pentru detalii, accesaţi pagina CULISELECOMUNISMULUI AICI.
„Nu există istorie orală înainte de întâlnirea dintre doi subiecţi diferiţi, unul cu o poveste de spus şi celălalt cu o istorie de reconsruit.” Alessandro Portelli
Proiectul „A fi actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. 1970-1990″, a început odată cu participarea la programul „Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţii locale.” organizat de către Institutul de Istorie Orală al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, pentru profesorii de istorie din România.
Am început proiectul împreună cu o echipă de elevi de liceu ai Colegiului „Richard Wurmbrand”, în această toamna. Majoritatea interviurilor s-au desfăşurat în locuinţele particulare ale actorilor, în camere pline de cărţi şi obiecte cu voloare personală şi unde plana umbra teatrului. Alte interviuri s-au realizat în Sala Pruteanu, pe holul teatrului sau la Universitatea de Arte „George Enescu”. Am ascultat, am transcris şi ne-am propus să facem cunoscute şi altora poveştile fescinante pe care le-am auzit.
Acest site este gândit şi realizat de către elevii din echipa de proiect. Ideea a venit din dorinţa de a pune la dispoziţie tinerilor, poveşti despre teatru, actori şi comunism. Site-ul conţine fragmente din interviurile realizate de elevi cu actori ai Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, cu privire la diferite aspecte din viaţa lor în România Socialistă.
Atât eu, cât şi elevii cu care am lucrat cred că am avut de câştigat. Iar câştigul nu a fost doar în materie de informaţii şi poveşti, ci şi la nivel uman. Am învăţat să ascultăm, să îndrăznim, să preţuim şi să lucrăm împreună.
Mulţumim actorilor intervievaţi: Gelu Zaharia, Petru Ciubotaru, Silvia Popa, Cornelia Gheorghiu, Virginia Raiciu, Constantin Popa, Emil Coşeru, Sergiu Tudose, Catinca Tudose şi regizorului Ovidiu Lazăr.
De asemenea, mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în această încercare de a găsi şi transmite poveşti despre trecutul de lângă noi.
Prof. Lavinia Beşliu