Principiile literației la ora de biologie

Principiile literației la ora de biologie

DSCN3137Colegiul „Richard Wurmbrand” este unul dintre primii promotori ai principiilor literației la nivelul județului și chiar la nivelul țării. Vă amintim că școala noastră a fost implicată în ultimii doi ani în cel mai important proiect de cercetare la nivel european al literației, Baculit.

În dorința de a exploata cele mai noi teorii ale învățării și ale dezvoltării abilitaților de lectură, profesorii noștri sunt încurajați să pună în practică principiile literației la toate orele de curs. A studia  într-o  manieră modernă, performanța înseamnă a ști cum să înveți, astfel încât să poți înțelege textele pe care le studiezi, și să poți să fii critic față de ce nu reușești să înveți.

Doamna profesoară de biologie Sofica Vană a ținut o asemenea lecție demonstrativă la clasa a VI-a. Elevii au învățat despre clasa insectelor și au avut plăcerea să vadă imagini interesante, să-și pună probleme de vocabular, să lucreze în echipă și să prezinte rodul muncii lor în fața întregii clase.

Copiilor le-a placut să constate că sunt expuși la o varietate de texte și că sunt provocați să evalueze dificultatea acestora. Folosirea dicționarelor și a enciclopediilor i-a făcut pe elevi să conștientizeze că nu poți învăța bine un text până nu cunoști termenii de specialitate, o experiența didactică foarte folositoare pentru toți elevii noștri.