24 Ianuarie 1859 – Un moment, o personalitate!

24 Ianuarie 1859 – Un moment, o personalitate!

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie (Ziua Micii Uniri – 1859), Colegiul RICHARD WURMBRAND organizează, în 24 şi 25.01.2012, două activităţi dedicate acestui important moment.

Prima activitate (24.01.2012) va acoperi dimensiunea discuţiilor şi dezbaterilor:

–         ora 10 45  – în sediul din str. Roşcani, dl. prof. Dr. GERD FRANCK va coordona o întâlnire-dezbatere cu elevii din ciclul liceal. Vor interveni, în acest context, următorii lectori:   CLAUDIU VIERU (cl. a XI-a A) – 5 ŞI 24 IANUARIE 1859. SEMNIFICAŢII; HANNAH COSTACHE. (cl. a X-a A) – VREMEA REFORMELOR (1859-1866).  

–         ora 12 50 – în sediul din str. Smârdan,  dl. prof Dr. GERD FRANCK va oferi auditoriului posibilitatea de a înţelege importanţa acestui eveniment, eveniment care în mod indiscutabil este parte a amplului fenomen istoric de afirmare şi manifestare a poporului român. Interveţia va fi urmată de cea a elevului EDMON PROFIRI (cl. a VIII – a), intervenţie care va gravita în jurul unei problematici clare – PERSONALITATEA DOMNITORULUI AL. I. CUZA.

Activitatea ştiinţifică va fi dublată de o vizită la Muzeul Unirii (str. Al. Lăpuşneanu), vizită programată în data de 25.01.2012. La această activitate vor participa elevii din clasele de gimnaziu.

Alexandru Ioan Cuza ( 1820 – 1873) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua țări române.

Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii de către puterea suzerană și puterile garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.

 

Mai multe detalii despre viata lui Al. I. Cuza si Unirea Principatelor gasiti aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.